Skyddsrum

Här har vi samlat ihop information som kan vara bra att veta om skyddsrum.

1. Det finns skyddsrum i många av Kustbostäders fastigheter. På Myndigheten för Samhällsförsvar och Beredskaps (MSB) webbplatsfinns en interaktiv skyddsrumskarta Länk till annan webbplats. där du själv kan leta upp närmaste skyddsrum.

2. Vid händelse av krig blir du uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att skyddsrummet kan komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen, det vill säga att inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.

3. Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.

4. Många skyddsrum i Sverige används som förråd när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När beslutet är fattat har vi som fastighetsägare (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen för sitt ändamål. På MSB:s webbplats finns mer information om skyddsrum. Länk till annan webbplats.

5. I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. Däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSB:s webbplats hittar du en lista på saker som kan vara bra att ta med till ett skyddsrum. Länk till annan webbplats.

6. Svenska skyddsrum är endast avsedda för människor.

7. Skyddsrum ska vara uppmarkerade med en tydlig vit skylt märkt "skyddsrum".

Här kan du läsa mer om vad som gäller kring säkerhet och kris i Oxelösund på Oxelösunds kommuns webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer