Allmänna frågor om boendet

Alla våra lägenheter är utrustade med brandvarnare. Saknas brandvarnare kontakta Kundcenter så får du en brandvarnare monterad av oss. Kom ihåg att prova brandvarnaren med jämna mellanrum. Våra brandvarnare har 10 års batteri och dessa ska ej bytas. Efter 10 år är hela brandvarnaren förbrukad och byts ut. Brandvarnaren ger ifrån sig korta ljudstötar när batteriet är på väg att ta slut. Kom ihåg att brandvarnaren är en billig livförsäkring. Anmäl därför fel på brandvarnaren omedelbart till Kundcenter.

Ska du få renoverat i din lägenhet är du välkommen till oss för att se vad du kan välja. På Sjögatan 28, våning 3, har du möjlighet att se färgen på köksluckor, bänkskivor och tapeter. Du kan även låna tapetkatalog och färgkartor direkt i vår reception för att kunna titta hemma i lugn och ro. Besök gärna Boråstapeters hemsida där du kan hämta information och få inspiration.

Alla som bor i Kustbostäders lägenheter samt i samfälligheten Björnbäret i norra Peterslund har stadnätanslutning till sina boenden.  

För mer information om utbud, priser och tjänster ring 0155-45 25 50.

 

2-kärslsystem
För en effektivare och mer miljöriktig hantering av soporna använder sig Oxelösunds kommun av ett så kallat tvåkärlssystem. Det innebär att du sorterar och slänger dina sopor i två skilda sopkärl.

I det gröna sopkärlet slänger du enbart ditt brännbara avfall, i vanliga plastpåsar.

I det bruna sopkärlet slänger du ditt komposterbara avfall förpackat i bruna avfallspåsar av papper eller i dem mjukare påsen av majstärkelse.

Påsen för matavfall ställer du med fördel i den bruna påsbehållaren, som tidigare delats ut till samtliga hushåll i Oxelösund. Behållaren gör att påsen lättare hålls torr och inte börjar lukta. Om du inte längre har kvar den bruna påsbehållaren går det bra att hämta ut en kostnadsfritt på Oxelö Energis Kundcenter, Sjögatan 28 eller på Återvinningscentralen, Föreningsgatan 43-45.

Var lämnar jag övrigt avfall?
Inom Oxelösunds kommun finns sju stycken återvinningstationer som Förpacknings och tidningsinsamlingen ansvarar för.

Återvinningscentralen Det finns en av Oxelö Energi bemannad återvinningscentral på Föreningsgatan. Det går även bra att nyttja åtevinningscentralen på Björshult. På dessa centraler kan du lämna ifån dig det mesta på samma ställe.

Läs mer om renhållning på Oxelö Energis hemsida.

Om du själv vill göra lite extra för att få lägenheten mer i din egen smak har du rätt till det. Målning/tapetsering ska göras på ett fackmannamässigt sätt. Andra förändringar måste vår förvaltningsavdelning godkänna.

Du får ha husdjur i lägenheten, men de får inte störa dina grannar. Har du hund måste den hållas kopplad på allmän plats. Husdjuren får inte vistas på lekplatser eller gräsmattor som används för lek och rekreation. Viss djurhållning fordrar tillstånd från myndighet.

Du som vill grilla behöver ta extra hänsyn till dina grannar. Hos Kustbostäder får du bara använda elgrill på balkongen. Elgrillen ger inte ifrån sig så mycket rök som en kolgrill och brandrisken minimeras. Meddela gärna dina grannar när du tänker grilla, så blir inte matoset från din balkong/uteplats en obehaglig överraskning för dem. Tänk även på vart du placerar din grill. Det allra bästa är att använda de iordningställda grillplatser som finns i en del av våra områden.

Ja, om du hänger dina blomlådor på insidan av räcket så att de inte kan ramla ner och skada någon.

Det handlar inte främst om ordning och reda utan trappan är även utrymningsväg vid olycksfall och brand och ska alltid hållas fri. Cyklar, barnvagnar och påsar med tidningar som ställs i trappan kan orsaka giftig rök. Även städpersonalen behöver fria ytor för att kunna utföra sitt arbete. Hyreslagen ger Kustbostäder rätt att ställa ut saker som står i trapphusen. Om cykeln eller barnvagnen sedan blir stulen har hyresgästen ingen rätt till ersättning.

Kustbostäders försäkring täcker endast skador på själva byggnaden samt skador på dina ägodelar om de orsakats av hyresvärden. Det betyder att du måste ha en egen hemförsäkring för att kunna få ersättning för skador på ägodelar i lägenheten, vind- eller källarförråd. Hemförsäkringen ersätter till exempel skador som uppstår vid brand, översvämning och stöld.

Om du ska parkera direkt utanför trapphuset och entréporten så behöver du ett parkeringstillstånd om du vet att det tar längre än 6 minuter. Parkeringstillstånd hämtar du ut i receptionen på Sjögatan 28. Besöksparkeringar är på vissa områden bara markerad med ett "P", vilket innebär 24 timmars parkering. Annars är det tydligt skyltat ute i områdena. Om boende i området använder gästparkeringen kan det resultera i en p-bot.

Att bo i flerfamiljshus innebär att många människor ska leva och samsas tillsammans. Det är därför viktigt att du respekterar dina grannar genom att följa de regler som gäller för boende hos Kustbostäder. Vissa ljud får man helt enkelt acceptera, så som ljud från TV-apparater och småbarn som låter.

Men ibland kan det bli för mycket ljud. Följande är exempel på ljud du inte behöver acceptera som kund hos Kustbostäder.

•För hög musik
•Musik på olämpliga tider
•Hund som skäller högt och länge
•Badvatten som spolas på olämpliga tider
•Bråk och skrik i lägenheten
•Återkommande störande fester
•Borrande, sågande och spikande på olämpliga tider
•Tvättmaskiner och diskmaskiner som går på olämpliga tider

Om du själv skulle bli störd i ditt boende rekommenderar vi att du direkt pratar med den störande om hur du påverkas och därmed försöker skapa respekt för varandras livsstil.

Vid behov kan du även kontakta störningsjouren. Här hittar du telefonnummer till störningsjouren.

Sidansvarig Kundcenter