Kustbostäder vill främja Huskurage i Oxelösund

Huskurage är en metod som syftar till att vi som människor och grannar ingriper om vi misstänker att någon far illa och det förekom- mer våld inom hemmets fyra väggar. Genom att veta hur vi ska agera kan vi gemensamt rädda liv och skapa trygga hem för både barn och vuxna. Nu tar Kustbostäder initiativet tillsammans med Hyresgästföreningen och Zonta att sprida metoden i Oxelösund.

Startade vid köksbordet
Huskurage startade i april för fyra år sedan vid ett samtal vid köksbordet hemma hos Peter Svensson och Nina Rung. De har båda lång erfarenhet av frågor som rör våld, civilku- rage och våldsprevention. Nina arbetar som våldsutredare hos polisen i Stockholm och Peter har arbetat med problemskapande beteenden i över tjugo år.

Bryta en attityd
Huskurage startades sedan i deras egen bostadsrättsförening genom att ta fram en metod om vad man kan göra om man misstänker att någon far illa. Framförallt handlar metoden om att bryta en attitydförändring, att komma bort från tanken att ”jag inte behöver agera för det är säkert någon annan som gör något” och stärka vårt civilkurage. Bristen på agerande beror oftast på att vi inte har kunskapen om hur vi ska bete oss. Genom metoden Huskurage får boende hos Kustbostäder och fler i Oxelösund kunskap om hur vi kan agera vid misstanke om våld i nära relationer.

Nu till Oxelösund
Kustbostäder kommer nu i samarbete med Hyresgästföreningen att sprida denna metod i Oxelösund. Främst till Kustbostäders hyresgäster men även verka för att inspirera övriga fastighetsägare i Oxelösund samt bostadsrättsföreningar, större arbetsplatser och personal inom Oxelösunds kommun. Därmed kommer Peter Svensson en av grundarna och föreläser om huskurage i Eventsalen på Koordinaten måndag 11 februari 18.00 med tid för öppna frågor och möjlighet till en diskussionKontakt för sidan: Kundcenter 

Kontakta oss

Kustbostäder
Besöksadress
Sjögatan 28
613 81 Oxelösund

Öppettider Kundcenter
Måndag
Telefontid 9.00-16.30
Besökstid 9.00-16.30
Tisdag-fredag
Telefontid 9.00-16.00
Besökstid 9.00-14.30

Lunchstängt: 12.00-13.00

Kontakta kundcenter
0155-388 50
Växel: 0155-388 00
kundcenter@remove-this.oxelosund.remove-this.se