Frågor och svar om ditt boende

Här har vi samlat de vanligast frågorna och svaren att bo hos Kustbostäder

Stäng ute värmen
Dra för gardiner, rullgardiner och eventuella persienner under dagen för att på så sätt stänga ute solens hetta. Stäng också alla fönster när utomhustemperaturen är över 20 grader eller om solen ligger på. Har du öppna fönster när det är varmt ute så släpper du in den varmare luften utanför.

Vädra under kvällar och nätter
Öppna fönster för att vädra och få in sval och frisk luft när temperaturen sjunkit under kvällar, nätter och tidigt på morgonen. Skapa gärna korsdrag, genom att öppna fönster på två olika håll, om du har möjlighet. Blir det inte tillräckligt svalt när du vädrar? Testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster, så att vinden som passerar in genom fönstret kyls ned.

En fläkt kan hjälpa
Placera en vanlig bordsfläkt så att den får upp svalare luft från golvet och blåser den varma luften mot taket. Du kan också fylla en skål med mycket is och ställa den framför fläkten. När du sätter på fläkten kommer luften i rummet att kylas ned i takt med att isen avdunstar.

Undvik att använda apparater som alstrar värme
Undvik att använda apparater som alstrar värme som till exempel dator, tv, spis eller ugn.

Undvik varmt vatten och ånga
Undvik alla former av varmt vatten och ånga under dagtid. Duscha kallt och vänta med att diska till kvällen när det är svalare.

Vilken tempetatur ska min lägenhet ha?

Kustbostäders lägenheter ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid

Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?

Då är det bra att du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till Kustbostäder. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera termometern mitt i rummet. Ställ inte termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster för då blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rumme. Har du ingen termometer kan du hämta en i receptionen, Sjögatan 28.

Varför är elementen kalla i bland?

I de flesta av Kustbostäders lägenheter är elementen utrustade med en mätare som känner av temperaturen i lägenheten.

När mätaren känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute.

När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnas termostaten igen. På så sätt håller man en jämn temperatur inne.

Ett par viktiga saker att tänka på är att du möblerar på rätt sätt för att få ut mesta möjliga värme i din lägenhet. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer stora möbler som till exempel soffan eller har långa gardiner framför elementet.

 

Om du själv vill göra lite extra för att få lägenheten mer i din egen smak har du rätt till det. Målning/tapetsering ska göras på ett fackmannamässigt sätt. Andra förändringar måste vår förvaltningsavdelning godkänna.

Du får ha husdjur i lägenheten, men de får inte störa dina grannar. Har du hund måste den hållas kopplad på allmän plats. Husdjuren får inte vistas på lekplatser eller gräsmattor som används för lek och rekreation. Viss djurhållning fordrar tillstånd från myndighet.

Du som vill grilla behöver ta extra hänsyn till dina grannar. Hos Kustbostäder får du bara använda elgrill på balkongen. Elgrillen ger inte ifrån sig så mycket rök som en kolgrill och brandrisken minimeras. Meddela gärna dina grannar när du tänker grilla, så blir inte matoset från din balkong/uteplats en obehaglig överraskning för dem. Tänk även på vart du placerar din grill. Det allra bästa är att använda de iordningställda grillplatser som finns i en del av våra områden.

Ja, om du hänger dina blomlådor på insidan av räcket så att de inte kan ramla ner och skada någon.

Du får inte ställa saker i trapphuset då trappan även är utrymningsväg vid olycksfall och brand och alltid ska hållas fri. Cyklar, barnvagnar och exempelvis påsar med tidningar som ställs i trappan kan även orsaka giftig rök. Hyreslagen ger Kustbostäder rätt att ställa ut saker som står i trapphusen. Blir cykeln, barnvagnen eller rullatorn stulen har hyresgästen ingen rätt till ersättning. Slutligen behöver städpersonalen fria ytor för att kunna utföra sitt arbete att hålla ditt trapphus rent!

Nej, uttaget i garaget är bara till för att kunna göra enklare reparationer. Att använda uttaget för elladdning innebär en stor brandfara, både för dig och dina grannar.

Vi har rökfritt på alla gemensamma utrymmen som tvättstuga, trapphus, källare, vind, hiss och cykelrum. Vår fastighet på Norra Malmgatan är helt rökfri.

Badtunnor, pooler

Endast mindre ”barnpool” om max 100 liter får användas utomhus, inte större pooler, badtunnor och liknande. Poolen ska tömmas efter användandet, eller förses med skydd, så att inte barn eller djur riskerar drunkning. Endast kallvatten får användas för att fylla poolen.

Studsmattor

Du som hyr en lägenhet med egen tomt kan ha en studsmatta på din tomt. Studsmattor får inte placeras på allmän yta.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer